Alcatel is een fabrikant van spotgoedkope Android-smartphones. De toestellen doen consessies aan hun hard- en software om tot die scherpe prijs te komen. Ze zijn daarom vooral interessant als eerste smartphone of als je een simpel model nodig hebt, bijvoorbeeld voor een ouder familielid of als reserve-toestel. Alcatel is een merk van TCL, dat sinds 2021 ook onder de eigen naam smartphones in Nederland verkoopt. De Alcatel-toestellen willen zich onderscheiden met de lage prijs en toch redelijke specificaties. Lees verder
Alcatel-toestellen draaien op Android met een lichte softwareschil van Alcatel. Die voegt wat apps toe en past visueel een en ander aan. Grote veranderingen hoef je niet te verwachten, waardoor de software dicht bij stock-Android blijft. Een minpunt van Alcatel-smartphones is dat ze in de meeste gevallen geen enkele Android-versie-update ontvangen. Een bewuste (financiële) keuze van de fabrikant die inhoudt dat je niet profiteert van verbeteringen en vernieuwingen van een nieuwe Android-versie. Wel rolt Alcatel twee jaar lang af en toe beveiligingsupdates uit. Dat is een verplichting van Google. Concurrerende smartphones van Nokia en Samsung doen het veel beter: die ontvangen twee jaar versie-updates en respectievelijk drie of vier jaar beveiligingsupdates.
Alcatel is een van oorsprong Frans bedrijf dat al jaren actief is op de smartphonemarkt. Na meerdere fusies behoort het merk ondertussen alweer even tot het TCL-concern. TCL verkoopt de Alcatel-smartphones in Nederland via (web)winkels en providers en richt zich op betaalbare smartphones. Die moeten zich onderscheiden met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De moderne toestellen hebben doorgaans grote accu’s, veel opslaggeheugen en meerdere camera’s. Alcatel-smartphones draaien op Android met een lichte softwareschil van Alcatel. Die schil verandert visueel wat en voegt een handvol apps toe. De schil is minder ingrijpend dan de schillen van sommige andere merken.
Als gezegd kent de software op Alcatel-smartphones wel een minpunt. De fabrikant garandeert namelijk geen updates voor zijn toestellen. In principe krijgen Alcatel-telefoons geen nieuwe Android-versie en profiteren ze dus niet van nieuwe features en verbeteringen. Concurrerende toestellen van merken zoals Samsung, Nokia of Xiaomi ontvangen doorgaans meerdere updates. Alcatel-toestellen kunnen wel rekenen op twee jaar beveiligingsupdates en dat is Google’s minimum. Het beperkte updatebeleid van Alcatel betekent dat de fabrikant er weinig geld aan kwijt is, waardoor de smartphones voor een lagere prijs verkocht kunnen worden.
Alcatel brengt weinig toestellen uit
Alcatel is als merk niet te vergelijken met spelers zoals Samsung of Xiaomi die elke maand wel toestellen lijken te lanceren. Het merk brengt per jaar slechts een handjevol smartphones en tablets uit. Aankondigingen gaan gepaard zonder veel poespas en de toestellen richten zich op het budgetsegment. Een high-end toestel met de nieuwste technieken zul je dan ook niet zien bij het merk. Alcatel richt zich dus bewust op een specifiek gedeelte van de markt.
Toestellen hebben weinig spannende namen als Alcatel 3L (2021), Alcatel 1S (2021) of Alcatel 1B (2022). Door die simpele namen weet je wel snel waar je aan toe bent en welk model de meest recente is of juist iets ouder. De toestellen van de 1-serie zijn echte instappers, dus verwacht daarvan geen wonderen. Wel pik je toestellen in deze lijn al op voor zo’n 100 euro. Smartphones in de 3-lijn zijn iets duurder en hebben veelal grotere schermen of accu’s met iets meer capaciteit. Het zijn nog steeds geen krachtpatsers, maar goed genoeg voor wat social media, het kijken van een filmpje of spelen van een simpele game.
Moederbedrijf TCL verkoopt ook onder eigen naam
Sinds begin 2021 verkoopt moederbedrijf TCL ook onder de eigen naam smartphones in Nederland. Ook dat merk richt zich op het budgetsegment, maar biedt ook nog wat toestellen aan die iets prijziger zijn. Die concurreren dus rechtstreeks met modellen van Alcatel.