Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Vergelijking: Samsung Galaxy J-serie legt de lat voor budgettelefoons hoger

Thomas Haenen
7 juni 2017, 21:03
3 min leestijd
Vergelijking: Samsung Galaxy J-serie legt de lat voor budgettelefoons hoger

Samsung introduceerde deze week de vernieuwde Galaxy J-serie. Deze verbeteringen bieden de budgetvriendelijke Galaxy J3 (2017), Galaxy J5 (2017) en Galaxy J7 (2017).

Lees verder na de advertentie.

Vergelijking Galaxy J (2017)-serie

Bij Samsung kun je niet alleen terecht voor high-end smartphones als de Galaxy S8, maar ook voor goedkopere modellen. Zo heeft het bedrijf al een paar jaar de Galaxy J-serie, die bestaat uit betaalbare maar degelijke smartphones. De nieuwe lichting is onlangs aangekondigd en maakt de budgetreeks weer een stukje aantrekkelijker. We hebben de belangrijkste verbeteringen voor je verzameld.

1. Premium design met metalen behuizing

Tot voor kort betekende een goedkope smartphone ook gelijk een goedkoop design. Terwijl duurdere toestellen van glas, metaal, aluminium en andere premium materialen gemaakt werden, moesten we het op budgetgebied met plastic doen. Fabrikanten beknibbelden bij goedkope mobiele telefoons op de materiaalkosten en dat was goed zichtbaar. Je werd al snel opgezadeld met een log, zwaar en kwetsbaar ding waar je nog niet dood gevonden mee wilde worden.

Inmiddels is het tij aardig gekeerd. Fabrikanten als Huawei en Motorola leveren al geruime tijd smartphones af die qua design nauwelijks onderdoen voor vlaggenschepen. Samsung kan niet achterblijven en daarom is de volledige Galaxy J-serie dit jaar voor het eerst van metaal. Dat voelt stevig en stijlvol aan. Bovendien zijn alle toestellen minder dan acht millimeter dik; verre van lomp dus.

2. Slimmere beveiliging met vingerafdrukscanners

Nog zo’n feature die we voorheen associeerden met een hoger prijskaartje: vingerafdrukscanners. Ooit voorbehouden aan enkel echte vlaggenschepen, tegenwoordig zijn ze voor vrijwel elke smartphone essentieel. Een vingerafdrukscanner biedt betere beveiliging dan een simpele pincode en zorgt ervoor dat je razendsnel kunt ontgrendelen.

Zowel de nieuwe Galaxy J5 als de J7 zijn uitgerust met zo’n scanner. Die is verwerkt in de homeknop waardoor hij altijd binnen handbereik zit. De Galaxy J3 (2017) doet het helaas zónder scanner. Waarom is niet helemaal duidelijk, want de ongeveer even dure Moto G5 heeft er wel eentje.

motorola moto g5 scherm 2

3. Verbeterde selfiecamera’s

De camera’s in smartphones worden elk jaar beter; dat zal geen grote verrassing zijn. De laatste maanden ligt de focus echter niet op de camera’s achterop, maar juist voorop. Goedkopere smartphones zijn vaak populairder bij jongere gebruikers, en het is precies die doelgroep die verslingerd is aan het maken van selfies.

Samsung lijkt dat nu eindelijk door te hebben, want het bedrijf geeft de selfiecamera’s dit jaar een flinke upgrade. In het verleden was het vaak een ondergeschoven kindje, nu zijn de camera’s achterop haast net zo goed als voorop. Zowel de J5 als de J7 (2017) hebben voorop een 13 megapixel-camera zitten. Daarmee kun je scherpe selfies onder alle omstandigheden maken. Overigens blijft ook hier de Galaxy J3 (2017) om onbekende redenen een beetje achter: voorop zit slechts een 5 megapixel-camera.

Vergelijking Galaxy J (2017)

4. Nieuwste software: Android 7.0 (Nougat)

Vorig jaar werd de Galaxy J-serie nog gelanceerd met Android 5.1 (Lollipop), een versie van Android die op dat moment al ruim een half jaar oud was. Een flinke flater, want gebruikers konden daardoor niet rekenen op de nieuwste features en up-to-date beveiliging. Dit jaar pakt Samsung het beter aan en heeft de complete reeks direct Android 7.0 (Nougat), op moment van schrijven de meest recente versie van Android.

De hamvraag is of de toestellen meer updates kunnen verwachten. In het verleden heeft Samsung de Galaxy J-serie na de release grotendeels genegeerd. Het bedrijf claimde dat de marge op goedkope smartphones als deze te klein was om de toestellen van een upgrade te voorzien. Een rare claim natuurlijk, omdat bedrijven als Motorola en Wileyfox voor hetzelfde prijspunt wel regelmatig updates weten te bieden. Laten we hopen dat Samsung dit jaar hun voorbeeld volgt en over enkele maanden de toestellen bijwerkt naar Android 8.0.

De Samsung Galaxy J5 (2017) is deze maand verkrijgbaar voor 279 euro. De Galaxy J7 (2017) volgt in juli voor 339 euro en de Galaxy J3 (2017) verschijnt in augustus voor 219 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy J3 (2017)
Samsung Galaxy J3 (2017)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu