Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor een Android One-smartphone uit te brengen. Maar wat is Android One precies en wat zijn je opties in Nederland? Tijd voor een overzicht.
Lees verder na de advertentie.
Android One in een notendop
We hebben het op Android Planet af en toe over Android One, maar misschien weet je niet precies wat Android One is. Het initiatief werd een aantal jaren geleden door Google gelanceerd om gebruikers in opkomende landen van goede toestellen te voorzien. Hierbij is vooral de software belangrijk. Met Android One ben je namelijk verzekerd van de laatste software, maandelijkse beveiligingsupdates en tijdige updates naar nieuwe Android-versies.
Dat lost een belangrijk probleem op, want in opkomende landen worden toestellen ‘geplaagd’ door oude software, veel bloatware en het feit dat beveiligingsupdates nauwelijks verschijnen. Het Android One-programma wordt momenteel steeds verder uitgebreid, doordat meer fabrikanten een Android One-smartphone uitbrengen. Google belooft de toestellen twee jaar lang van Android-updates te voorzien, en drie jaar beveiligingsupdates te geven.
Android One geeft Google meer controle
Android One is niet alleen voor Google aantrekkelijk, maar ook voor fabrikanten. De bedrijven claimen dat het uitbrengen van (beveiligings)updates een tijdrovend en duur proces is. Bij Android One-toestellen ligt dit ‘werk’ echter bij Google, omdat de zoekgigant het verzorgen van updates doorgaans voor zijn rekening neemt. De fabrikant richt zich daarentegen op de hardware van de smartphone.
Android One geeft Google wat meer grip op zijn eigen besturingssysteem. Elk jaar verschijnen er enorm veel Android-smartphones, die lang niet allemaal beveiligingsupdates (of updates in het algemeen) ontvangen. Terwijl de fabrikanten in hoog tempo nieuwe toestellen uitbrengen, wordt Google er wel op aangekeken als er beveiligingslekken worden ontdekt, en deze niet tijdig worden gedicht. Bovendien worden natuurlijk ook veel gebruikers blij van Android One: je krijgt de Android-ervaring zoals Google die bedoelt, inclusief goede en relatief lange toestel-ondersteuning.
De beste Android One-smartphone op een rij
Hoewel Android One voornamelijk is bedoeld voor opkomende landen, zijn er ook verschillende telefoons in Nederland verkrijgbaar. Het aanbod is niet heel groot, maar de toestellen zijn de moeite waard als je een betaalbare smartphone zoekt met stock-Android. Hieronder bespreken we de drie beste Android One-smartphones die je in Nederland vindt.
1. General Mobile GM6 (199 euro)
Het Turkse General Mobile was de eerste fabrikant die een Android One-smartphone in Nederland uitbracht: de General Mobile 4G. Inmiddels zijn we aanbeland bij de General Mobile GM6, die eerder dit jaar in ons land verscheen. Het is het goedkoopste toestel (199 euro) uit dit lijstje, maar ook het minste krachtig.
Onder de motorkap zit een flinke hoeveelheid werkgeheugen (3GB) en opslag (32GB), maar de MediaTek MT6737T-chip is niet zo snel. De GM6 draait Android vloeiend, waarbij ook multitasken prima lukt, maar bij games en het draaien van grafische intensieve apps merk je dat de smartphone het lastig krijgt. Daar staat wel tegenover dat de telefoon slechts 199 euro kost. De GM6 krijgt in december een Android 8.0-update.

General Mobile GM6 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen General Mobile GM6 prijzen. Bekijk alle General Mobile smartphones.
Alle General Mobile smartphones met prijzen2. HTC U11 Life (318 euro)
HTC introduceerde onlangs de U11 Life, een goedkopere versie van de U11, die eerder dit jaar verscheen. De U11 Life heeft stock-Android, waar HTC wel het één en ander heeft toegevoegd. Voorbeeld hiervan is Edge Sense, de technologie die ervoor zorgt dat je in de smartphone kunt knijpen om een actie uit te voeren. Hierbij kun je denken aan het maken van een foto of het starten van een app. Interessant is dat de HTC U11 Life standaard op Android 8.0 (Oreo) draait. Andere Android One-smartphones krijgen pas later een update naar Oreo.
Verder kenmerkt de HTC U11 Life zich door fraaie behuizing, 16 megapixel-camera aan zowel de voor- als achterkant en zuinige Snapdragon 630-chip. Wel is het jammer dat een koptelefoonaansluiting ontbreekt: oordopjes dien je via de usb-c-poort of bluetooth aan te sluiten.

HTC U11 Life prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen HTC U11 Life prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.
Alle HTC smartphones met prijzen3. Xiaomi Mi A1 (258 euro)
De Xiaomi Mi A1 is officieel niet in Nederland verkrijgbaar, maar bij enkele Nederlandse webwinkels kun je het toestel alsnog bestellen. De telefoon is een echte allrounder: een krachtige Snapdragon 625-chip, 4GB RAM, 64GB aan opslagruimte, dubbele camera aan de achterkant en forse 3080 mAh-accu. Het scherm meet 5,5 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.
Belangrijk om te weten is dat Xiaomi zelf de updates voor de Mi A1 uitrolt, en dit tot nu toe netjes doet. Een update naar Android 8.0 is er nog niet, maar wordt later dit jaar verwacht. Ook fijn is dat de behuizing van metaal is gemaakt en hierdoor hoogwaardig aanvoelt. Door de usb-c-poort ondersteunt de Mi A1 ook snelladen.

Xiaomi Mi A1 prijzen vergelijken
Bekijk productOp- of aanmerkingen op het overzicht, of mis je een Android One-toestel? Laat het ons weten in de comments hieronder!