Wat je moet weten over de OnePlus Nord
De OnePlus Nord is een nieuwe en betaalbare smartphone van de Chinese fabrikant. Het toestel is een stuk goedkoper dan de OnePlus 8 en 8 Pro, die wel betere specificaties hebben dan de Nord. De telefoon beschikt over vlotte hardware, een mooi en vloeiend 90Hz-scherm en grote accu die lekker snel oplaadt. Op deze pagina lees je alles over de OnePlus Nord.
OnePlus Nord specificaties op een rij
OnePlus-telefoons beschikken doorgaans over de beste mobiele hardware van dit moment. De OnePlus Nord vormt daar een uitzondering op omdat hij goedkoper is dan de OnePlus 8 en 8 Pro. Toch hoeft de smartphone zich niet te schamen, want de specificaties zijn dik in orde. Hieronder zie je de specs op een rijtje:
- 6,44 inch-amoled-scherm met 2400 bij 1080 pixels
- Ververssnelheid van 90Hz, lekker soepel beeld
- Snapdragon 765G-processor met 8 of 12GB RAM
- 128GB of 256GB opslag (niet uitbreidbaar)
- 4115 mAh-accu die vlot oplaadt (30 Watt)
- Vier camera’s aan de achterkant, twee voorop
- Draait op Android 10 met OxygenOS

OnePlus Nord review
Klik hier voor onze uitgebreide OnePlus Nord review:
Experiment geslaagd, want een kompas wijst altijd naar het ware Noorden! De OnePlus Nord is namelijk zeker een aanrader als je op zoek bent naar een betaalbaar toestel in het middensegment. Het toestel doet het op veel punten uitstekend. Zo is het 90Hz-scherm erg fijn, is de accuduur goed en gaat het opladen lekker snel.
De software is een verademing en ook met het updatebeleid zit het goed. De processor biedt genoeg kracht en ook multitasken is geen probleem. Ook is de grote hoeveelheid werkgeheugen natuurlijk fijn. Toch had iets minder geheugen gecombineerd met een lagere prijs nog beter geweest wat ons betreft.
Ben je op zoek naar een goede primaire camera en wil je wat spelen met een groothoeklens, dan is de OnePlus Nord een goede keuze. De macrocamera en dieptesensor zijn echter gimmicks en leuk voor op de specsheets. De vernieuwde frontcamera is tevens een fijne toevoeging.
Hier en daar is wat beknibbeld op de specificaties om dit prijspunt te halen, maar dat is logisch. Het instapmodel heeft een erg goede prijs en OnePlus zet zich ook in dit prijssegment direct goed op de kaart. De meerprijs voor het model met meer werk- en opslaggeheugen is met 100 euro wel wat fors en hadden we liever wat lager gezien.
Benieuwd hoe het toestel ons na tien maanden gebruik beviel? Check dan de OnePlus Nord review-update!
90Hz-scherm voor vloeiend beeld
In 2019 introduceerde OnePlus de OnePlus 7 Pro, één van de eerste smartphones met een 90Hz-scherm. De meeste telefoons hebben een 60Hz-scherm. OnePlus bracht het 90Hz-display ook naar de OnePlus 7T en 7T Pro en zei dat voortaan alle toestellen minimaal zo’n scherm krijgen. De nieuwere OnePlus 8 Pro heeft zelfs een nog soepeler 120Hz-scherm.
De OnePlus Nord heeft een 90Hz-scherm. In de praktijk betekent dit dat het beeld vloeiender is dan bij veel andere smartphones met een 60Hz-display. Dit merk je niet alleen tijdens het lezen van artikelen maar ook als je door de interface bladert of een game speelt.

De OnePlus Nord heeft een 6,44 inch-scherm met in de linker bovenhoek de dubbele frontcamera. Het display heeft een oled-paneel, met een mooi contrast en een lager stroomverbruik dan lcd. De resolutie van 2400 bij 1080 pixels levert tot slot scherp beelden op en de kleuren en kijkhoeken zijn prima.
Vier camera’s aan achterkant
Op de achterkant van de OnePlus Nord zitten vier camera’s. Dat zijn er evenveel als op de OnePlus 8 Pro. De vier cameralenzen zitten onder elkaar in de linkerhoek van de telefoon, vlak naast de flitser.
De primaire camera maakt foto’s in 48 megapixel en heeft een diafragma van f/1.7, waardoor de OnePlus Nord genoeg licht ‘ziet’ om ook in het donker goede foto’s te maken. Daarvoor kun je ook de Nightscape-functie gebruiken, die helpt bij scherpere en heldere shots bij mindere lichtomstandigheden. Deze hoofdcamera is hetzelfde als in de OnePlus 8.

De tweede camera is een groothoeklens met een breder blikveld waarmee je foto’s schiet van maximaal 8 megapixel. Deze camera is vooral handig als je een wijds landschap of een grote groep mensen wilt vastleggen, of wanneer je vlak voor een groot gebouw staat. De groothoeklens kun je ook gebruiken voor de nachtmodus, zodat ook bredere foto’s met minder licht helder ogen.
Met camera nummer drie maak je foto’s van objecten van slechts enkele centimeters. Dat is bijvoorbeeld handig voor insecten, bloemknoppen of andere details. Deze macrocamera heeft echter een lage resolutie van 2 megapixel, waardoor je niet heel veel detail vastlegt.
Tot slot is er nog een dieptesensor aanwezig, waarmee je geen echte foto’s maakt. Deze sensor slaat diepte-informatie op, dat weer wordt gebruikt bij het maken van een portretfoto. Daarbij is de achtergrond wazig, terwijl het onderwerp op de voorgrond juist scherp wordt weergegeven.

Lees verder na de advertentie.
Krachtige hardware en snel opladen
De hardware van de OnePlus Nord is minder krachtig dan de 8 en 8 Pro. Logisch, want daarom zijn die toestellen duurder. Wie niet de snelste chip van dit moment nodig heeft, komt bij de Nord uit. De smartphone draait op een Qualcomm Snapdragon 765G-processor. Dit is een krachtige chip met 5G-ondersteuning. De telefoon kan dus overweg met 5G-internet, dat vanaf de zomer van 2020 mondjesmaat in Nederland beschikbaar is.
Met minimaal 8GB werkgeheugen hoeft de OnePlus 8 Nord zich zeker niet te schamen. Wisselen tussen apps en games gaat zeer soepel en je kan veel programma’s op de achtergrond actief houden. Het opslaggeheugen van het instapmodel meet een royale 128GB en is niet uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Daarnaast is er ook een variant met 12GB RAM en 256GB opslag verkrijgbaar voor een meerprijs van 100 euro.
Dat is voor de meeste taken echt niet nodig en OnePlus had misschien beter wat minder werkgeheugen kunnen toevoegen om zo de prijs van het toestel wat lager te houden.

Prettig is de 4115 mAh-accu; groot genoeg voor een lange dag gebruik. En dankzij de bewezen Warp Charge 30T-snellaadtechniek zit de telefoon binnen een half uur weer voor 70 procent vol. In ongeveer een uur zit de Nord helemaal vol. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk, maar dat is ook logisch gezien de prijs.
OnePlus Nord-aansluitingen en features
De OnePlus Nord heeft ook weer een fysiek schuifje aan boord, om zo makkelijk te wisselen tussen geluidsprofielen. Deze ‘Alert Slider’ is een kenmerk van de fabrikant en een unieke feature. Er is plaats voor twee simkaarten, maar het geheugen uitbreiden is dus niet mogelijk.
Ook is het toestel niet officieel waterdicht, net zoals de OnePlus 8 Pro. Wel moet het toestel een korte regenbui overleven en ook even onderdompelen in water is geen probleem. De Nord heeft een enkele speaker die aan de onderkant van het toestel te vinden is, net zoals de usb c-poort. Muziek luisteren doe je via een usb c-headset of –verloopje, of draadloos via bluetooth 5.1.

Dat kan ook met de OnePlus Buds, die tegelijkertijd met de OnePlus Nord werden gepresenteerd. Dit zijn de eerste draadloze geheel draadloze oordopjes van de fabrikant met een adviesprijs van 89 euro. De achterkant is opgetrokken uit Gorilla Glass 5, wat ervoor zorgt dat krassen en beschadigingen niet snel ontstaan.
In het scherm is ook nog de optische vingerafdrukscanner verwerkt. Deze zorgt ervoor dat al jouw persoonlijke gegevens veilig op het toestel blijven. Daarnaast kun je ook gezichtsherkenning gebruiken om het toestel te ontgrendelen, alhoewel dat wel wat minder veilig is. Uiteraard is ook nfc aanwezig om zo draadloos te kunnen betalen, net zoals gps, wifi en 5G-ondersteuning.
Android 10 met jarenlange updates
De OnePlus Nord draait op Android 10. Dit is op moment van publicatie de nieuwste definitieve versie van het mobiele besturingssysteem, die weer een aantal grote verbeteringen bevat ten opzichte van Android 9.0 (Pie). Zo is er een systeembrede donkere modus, waarmee de interface en allerlei apps een andere, donkere look krijgen.
Dat is vooral fijner voor je ogen als je de smartphone in het donker gebruikt. Ook is een donkere modus energiezuiniger, wat in de praktijk voor een iets betere accuduur moet zorgen. Ook introduceert Android 10 een nieuw Privacy-onderdeel in de instellingen-app, de Focus-modus om bepaalde apps tijdelijk te pauzeren en een beter en sneller deelmenu.

OnePlus past Google’s Android-software nauwelijks aan, waardoor je het besturingssysteem in feite gebruikt zoals op de Google Pixel 4 of een Android One-smartphone. Prettig, want je hebt bijvoorbeeld geen last van onnodige apps of visuele wijzigingen. De schil van OnePlus over Android heet OxygenOS.
Het updatebeleid van OnePlus is erg goed. De fabrikant rolt drie jaar elke maand een beveiligingsupdate uit, waar veel fabrikanten dat twee jaar doen. Ook belooft OnePlus de Nord twee jaar Android-upgrades te geven. Je kan dus sowieso rekenen op updates naar Android 11 en Android 12, misschien zelfs wel Android 13.

OnePlus Nord 2 is nu te koop
Inmiddels is ook de OnePlus Nord 2 op de Nederlandse markt verschenen met leuke upgrades ten opzichte van het originele model. Zo heb je krachtigere hardware, een grotere batterij, razendsnel opladen, een betere camera, langer software ondersteuning en meer. Kortom: reden genoeg om voor het nieuwere model te gaan. Bekijk ook onderstaande toestelvergelijker om in één oogopslag de belangrijkste verschillen te zien.
OnePlus Nord en OnePlus Nord 2
OnePlus Nord release en prijs
De OnePlus Nord verscheen in de zomer van 2020 in twee kleuren: blauw en grijs. Het instapmodel heeft 8GB werkgeheugen en 128GB opslag terwijl de krachtigere variant met respectievelijk 12GB en 256GB is uitgerust. Ben je van plan om een Nord in huis te halen? Check dan de actuele prijzen via onze prijsvergelijker
OnePlus Nord met sim only of met abonnement?
Wil je de OnePlus Nord kopen, maar twijfel je tussen een smartphone abonnement of het combineren van een los toestel met sim only? Wil je flexibel zijn en lage maandlasten dan is sim only meestal de beste optie.
Je hebt meer keuze, veel sim only abonnementen zijn maandelijks opzegbaar en je kan eenvoudig je bundel per maand aanpassen. Daarnaast krijg je geen BKR-registratie omdat je het toestel niet per maand terugbetaald. Check alle sim only abonnement in onze sim only vergelijker en gebruik onze los toestel en abonnement vergelijker om de beste deal te scoren.
- OnePlus Nord met abonnement vergelijken
- Losse OnePlus Nord vergelijken