Het lijkt een haast onomkeerbare trend: smartphones worden alleen maar groter. Gelukkig kun je met een beetje zoeken nog altijd een paar goede, kleinere toestellen vinden. Dit zijn de beste kleine smartphones van 2017.
Lees verder na de advertentie.
Verzameld: de beste kleine smartphones van 2017
Mobiele telefoons worden ieder jaar al groter, maar in 2017 is het wel heel hard gegaan. Nog niet zo lang geleden was 5 inch de standaardmaat voor de meeste mobieltjes. Kijk je echter naar de vlaggenschepen van het voorbije jaar, dan zijn ze vrijwel allemaal 6(!) inch of meer. Van de LG V30 tot de OnePlus 5T en Huawei Mate 10 Pro: kleiner dan 6 inch zul je maar weinig vinden. Hoewel de algehele afmetingen door de randloze schermen iets minder groeien, prop je toestellen als deze nog altijd maar met moeite in je broekzak.
Mocht je op zoek zijn naar een kleinere smartphone, dan is er gelukkig altijd nog een handjevol alternatieven. We hebben de beste recente smartphones van kleiner dan 5 inch voor je verzameld. Wel moet gezegd worden dat het aanbod ieder jaar kleiner is. Laten we hopen dat volgend jaar een comeback voor de compacte smartphones meebrengt.
Sony Xperia XZ1 Compact: klein en krachtig

Dat je met een kleine behuizing ook grote kracht kan bieden, laat Sony’s Xperia XZ1 Compact goed zien. Met zijn 4,6 inch-scherm is het een van de kleinste Android-smartphones van 2017. De hardware is echter nagenoeg identiek aan de beste smartphones van het moment. Zo is er aan de binnenkant een Snapdragon 835-chip, 4GB werkgeheugen en een 19 megapixel-camera achterop.
Sterker nog: Sony weet met de XZ1 Compact enkele features te bieden die op de grotere smartphones ontbreken. Zo loopt het toestel al direct op Android 8.0 (Oreo). Andere vlaggenschepen die dit najaar verschijnen, waaronder de LG V30 en Samsung Galaxy Note 8, lopen nog op Android 7.1 (Nougat). Ook kan de XZ1 Compact filmen in superslowmotion, of 960 frames per seconde. Zo leg je de kleinste details van elke beweging vast.
Ook de prijs van Sony’s toestel is net iets kleiner dan de concurrentie. Een losse Xperia XZ1 Compact is al te vinden voor zo’n 600 euro. Daarbij heb je de keuze uit vier kleuren: blauw, roze, zwart en zilver. Heb je liever een Xperia XZ1 Compact met abonnement, dan kun je terecht bij alle grote providers.

Sony Xperia XZ1 Compact prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia XZ1 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzenBen je op zoek naar een goedkoper alternatief, dan kun je ook de Xperia X Compact kiezen. Die verscheen vorig jaar en is inmiddels voor zo’n 300 euro verkrijgbaar. Wel is de hardware in dit toestel een stuk minder krachtig. De X Compact is duidelijk meer een middenklasser dan een vlaggenschip. Wel heeft het toestel een 23 megapixel-camera achterop, en staat een update naar Android Oreo voor begin volgend jaar op de planning.
Samsung Galaxy A3 (2017): handzaam maar stijlvol

Met de Galaxy A-reeks biedt Samsung degelijke hardware, verpakt in een wat luxer design. De Samsung Galaxy A3 (2017) is het instapmodel. Daardoor is het niet alleen de goedkoopste, maar ook de meest compacte van de reeks. Met zijn 4,7 inch-scherm is het de kleinste Samsung-smartphone van dit jaar.
Gelukkig heeft de fabrikant niet op de hardware bespaard. De Galaxy A3 heeft een amoled-scherm, terwijl de meeste concurrenten lcd hebben. Amoled zorgt voor helderder, kleurrijker beeld. Tevens is de Galaxy A3 stof- en waterdicht en voorzien van een vingerafdrukscanner. Dat zijn extra’s die bovenstaande Sony ook al heeft, maar deze Samsung is een stuk goedkoper. Een losse Galaxy A3 (2017) vind je inmiddels voor iets meer dan 200 euro. Bij een Galaxy A3 (2017) met abonnement heb je daardoor geen last van de nieuwe regels voor telefoonkrediet.

Samsung Galaxy A3 (2017) prijzen vergelijken
Bekijk productCat S60: compact met warmtecamera

Waar de twee bovenstaande toestellen vrij traditionele smartphones zijn, is de Cat S60 een buitenbeentje. Dit is geen slank, handzaam toestel, maar een stevige smartphone voor alle omstandigheden. Deze Android-is niet alleen stof- en waterdicht, maar overleeft zelfs een val van meerdere meters. Neem hem dus gerust mee als je een weekendje de wildernis in duikt.
Daarnaast moet de Cat S60 het vooral hebben van zijn unieke warmtecamera achterop. Deze laat je gaten in de isolatie in je huis vinden, of andere hittebronnen in je omgeving opspeuren. Vooral handig voor bouwvakkers, maar ook als je zelf graag in huis klust. Helaas loopt het toestel op een wat oudere versie van Android. Omdat je voor een losse Cat S60 bijna 600 euro betaalt, is het misschien niet de beste keuze als je een geinige gadget zoekt. Ook een Cat S60 met abonnement raden we vooral aan als je hem voor je werk goed kunt gebruiken.

Cat S60 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Cat S60 prijzen. Bekijk alle Cat smartphones.
Alle Cat smartphones met prijzen