De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 3

Thomas Haenen
19 januari 2018, 19:10
4 min leestijd
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 3

Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.

Lees verder na de advertentie.

Het Android-beveiligingsupdate overzicht

Op Android Planet besteden we regelmatig aandacht aan updates die toestellen ontvangen. Vaak gaat het om nieuwe Android-versies, wanneer telefoons bijvoorbeeld worden bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo). Daarvoor hebben we ook het Android 8.0 update-overzicht, waar je precies ziet of en wanneer jouw telefoon een update ontvangt.

Maar fabrikanten brengen ook het hele jaar door beveiligingsupdates uit, en die zijn vaak net zo belangrijk. Hoewel ze geen grote nieuwe features bevatten, blijf je wel beschermd tegen alle (kritieke) beveiligingslekken die maandelijks verschijnen. Wekelijks zetten we daarom op een rijtje welke toestellen een update hebben gekregen, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook grotere updates nemen we natuurlijk in dit overzicht mee.

galaxy s9 ai-chip

Samsung

Deze week gingen de poorten bij Samsung open voor de uitrol van de meest recente beveiligingsupdate. Het bedrijf bracht de software uit voor bijna al zijn recente smartphones. Onder andere de Samsung Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, Galaxy A8, Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Galaxy J3 (2017), Galaxy A5 (2017) en de Galaxy S6 kwamen deze week aan de beurt. Let wel: Samsung rolt zijn updates vaak geleidelijk wereldwijd uit. Een deel van de bovenstaande updates verschijnt dus pas later deze maand in Nederland.

Dat is maar goed ook, want de beveiligingsupdate van januari is een belangrijke. Deze verhelpt namelijk onder andere het cpu-lek Meltdown. Dit lek werd vorige maand ontdekt door beveiligingsonderzoekers en vrijwel alle Android-smartphones zijn er kwetsbaar voor. Je krijgt automatisch een notificatie over de update, maar handmatig controleren kan door bij Instellingen naar ‘Software-update’ te gaan, en ‘Updates handmatig downloaden’ te kiezen.

Sony Xperia XZ Premium Android Oreo-update

Sony

Ook bij Sony was het een goede week voor beveiligingsupdates. Bijna de volledige line-up van de afgelopen jaren ontving in de afgelopen dagen een update. De volledige lijst met toestellen die de beveiligingsupdate van januari ontvingen is als volgt:

Ook hier geldt dat je automatisch een notificatie krijgt zodra de update beschikbaar is voor jouw smartphone.

HTC

Voor bezitters van de HTC U11 is er heel goed nieuws: zij kunnen vanaf deze week écht aan de slag met Android 8.0. Een update voor het toestel rolde eerder deze maand al kort even uit. Nadat bleek dat daar nog wat schoonheidsfoutjes in zaten, stokte de uitrol even. De foutjes zijn inmiddels opgelost, want de Android Oreo-update is nu weer voor iedereen beschikbaar. Het is de eerste HTC-smartphone die de update ontvangt, al loopt de nieuwere U11 Plus al direct op Android 8.0.

Nieuwe Motorola-smartphones

Motorola

Bij Motorola zijn ze helaas wat minder snel. Het bedrijf gaf deze week een beveiligingsupdate vrij voor de Moto G4 en de Moto G4 Plus. Helaas is het niet die van januari, maar nog de beveiligingsupdate van december. Nog opmerkelijker: de inmiddels bijna twee jaar oude Moto G4 Play krijgt deze week eindelijk een update naar Android 7.1. Die werd maanden geleden al beloofd door de fabrikant, maar rolt nu eindelijk uit in Nederland.

OnePlus

Deze week gaf OnePlus alweer de tweede beta van Android 8.0 (Oreo) voor de OnePlus 5T vrij. De definitieve versie laat nog even op zich wachten, maar de voorlopige update is inmiddels aardig stabiel. Mocht je echt niet kunnen wachten, download hem dan via de site van OnePlus. Daar vind je ook een update voor de OnePlus 3 en 3T, waarmee die toestellen Face Unlock krijgen.

LG

Tot slot nog LG. De Koreaanse fabrikant is helaas vrij inconsistent in wanneer updates uitrollen, en voor welke toestellen. Zo heeft de LG V30 deze week zijn beveiligingsupdate van januari ontvangen. Wanneer de Android 8.0-update voor de V30 precies verschijnt in Nederland is nog altijd onbekend, net als wanneer deze laatste beveiligingsupdate naar andere LG-smartphones komt.

Zit jouw toestel niet in het lijstje? Geen paniek, want sommige fabrikanten brengen hun update mogelijk pas later deze maand uit. Houd Android Planet in de gaten voor het volgende overzicht van beveiligingspatches.

Mis je een update in dit overzicht? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U11
HTC U11

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu