De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android 8.1 vanaf vandaag beschikbaar: dit is er nieuw

Thomas Haenen
5 december 2017, 8:57
5 min leestijd
Android 8.1 vanaf vandaag beschikbaar: dit is er nieuw

Later vandaag geeft Google de definitieve versie van Android 8.1 (Oreo) vrij. Op de achtergrond zijn er vele kleine aanpassingen gemaakt. 

Lees verder na de advertentie.

Overzicht: Android 8.1 features verzameld

Na een tweetal Developer Previews geeft Google vanavond de definitieve versie van Android 8.1 vrij, zo melden verschillende bronnen. Heb je een Nexus- of Pixel-toestel, dan kun je de software vanaf vanavond op je smartphone installeren. Gebruikers krijgen automatisch een notificatie zodra de update beschikbaar is. Je moet de nieuwe versie vooral zien als een tussentijdse update, met tal van kleine verbeteringen maar geen grootse nieuwe features.

→ Lees ook: deze toestellen krijgen de Android 8.0 update

Dat is misschien maar beter ook, want op moment van schrijven zijn er nog maar nauwelijks smartphones met Android 8.0. Uit de laatste distributiecijfers blijkt dat de software op slechts 0,3 procent van alle Android-smartphone loopt. Slechts een handjevol fabrikanten, waaronder Sony en Nokia, is begonnen met de uitrol van Oreo.

android 8.1 release

Anderen, waaronder Samsung, LG en Huawei verwachten pas eind dit jaar of begin 2018 de update vrij te geven. Op Android 8.1 moeten gebruikers waarschijnlijk zelfs nog iets langer wachten, wat betekent dat je onderstaande features voorlopig niet op de meeste smartphones ziet.

1. Duidelijke accu-informatie voor bluetooth

Wat ons betreft de belangrijkste verbetering, is dat Android nu accu-informatie over je bluetooth-apparaten toont. In Android 7.0 (Nougat) en eerder kon je wel met koptelefoons of speakers verbinden, maar was niet te zien hoeveel accu je nog had. Android 8.0 voegde een accu-icoontje toe dat ongeveer liet zien hoeveel stroom je nog had, maar met Android 8.1 zijn eindelijk precieze percentages zichtbaar.

Door bij je bluetooth-instellingen een specifiek apparaat te selecteren, zie je nu precies hoeveel accu er nog over is. Nu steeds meer smartphones de koptelefoonaansluiting achterwege laten, zoals de Huawei Mate 10 Pro en de HTC U11, is die informatie extra handig. Je weet nu een stuk beter of je draadloze oordopjes nog wel even meegaan.

2. Vernieuwd easter egg met een koekje

Elke versie van Android heeft zijn eigen easter egg, die op speelse wijze verwijst naar de naam van de software. Android 5.0 (Lollipop) had een Angry Birds-kloon, KitKat toonde het Android-logo in de stijl van de bekende chocoladereep. Android Oreo was tot nu toe de vreemde eend in de bijt. Na het versienummer meerdere keren aan te tikken in de instellingen, kreeg je enkel een gele O te zien. Door die ingedrukt te houden, verscheen er een octopus in beeld die je vinger volgde.

Daar is nu veranderingen in gekomen, maar verwacht er niet te veel van. De gele O is vervangen door een afbeelding van het Oreo-koekje met het Android-robotje erop. De rest is ongewijzigd: door het koekje ingedrukt te houden, verschijnt die octopus weer in beeld.

3. Nog maar één notificatiegeluid per seconde

Heb je ook van die vervelende vrienden die je soms kapotspammen met berichten op WhatsApp? Irritanter kan niet, want je Android-smartphone wordt overstelpt met trillingen en notificatiegeluiden. Android 8.1 legt die irritatie aan banden – maar slechts deels. Apps mogen nu nog maar één keer per seconden geluid maken. Dat is nog altijd genoeg om je zestig keer per minuut te irriteren, maar het beperkt de geluiden in ieder geval een beetje.

download google play store

4. Slimmer leren op de achtergrond

Ook op de achtergrond zijn er verbeteringen doorgevoerd, die Android niet alleen sneller maar ook slimmer moeten maken. Zo is er nu een set gereedschappen voor ontwikkelaars waarmee ze machine learning aan hun apps kunnen toevoegen (lees meer over machine learning in ons achtergrondartikel. De autofill-ondersteuning, waarmee Android automatisch wachtwoorden voor je kan invullen bij apps, is verbeterd om nu met meer apps te werken.

5. Betere ondersteuning voor goedkope smartphones

Google helpt daarnaast de minder krachtige smartphones een handje. Android Oreo is geoptimaliseerd voor smartphones met minder werkgeheugen. Tevens kun je in de Play Store nu filteren op apps die geschikt zijn voor smartphone met 1GB werkgeheugen of minder. Zo voorkom je dat apps op de achtergrond te snel afgesloten worden, en dat je last hebt van haperingen of gestotter in het gebruik ervan.

6. Verbeterde emoji

Met Android 8.0 introduceerde Google in augustus een compleet nieuwe look voor al zijn emoji. Meer dan duizend icoontjes werden aangepakt, en de aanpassingen werden over het algemeen gezien als verbeteringen. Bij enkele emoji ging het echter fout, zoals de hamburger en het bierglas. Zo zat de kaas bij de hamburger-emoji onderop, en had het bierglas schuim terwijl het bier al half op was. Android 8.1 lost het probleem op, en plaatst de ingredienten weer waar ze horen.

→ Lees ook: Android 8.1 lost hamburgerprobleem op met nieuwe emoji

7. Opgeruimd design

Tot slot zijn er een heleboel kleine aanpassingen doorgevoerd aan het uiterlijk van menu’s, instellingen en meer. Zo is het powermenu, dat in beeld verschijnt als je de  aan/uitknop een paar seconden ingedrukt houdt, nu rechtsboven te vinden en voorzien van ronde hoeken. In de Developer Preview staat er tijdelijk zelfs een knopje bij om gelijk foutmeldingen door te sturen.

Bij de instellingen staat de zoekbalk nu prominent bovenaan. Ook wordt de kleur van de navigatiebalk onderaan in beeld nu automatisch gedimd, als je deze een paar seconden niet gebruikt hebt. Daar hoopt Google mogelijk de inbrandproblemen van het scherm van de Google Pixel 2 XL te voorkomen. Doordat de balk nu vaker van kleur verandert, zullen kleuren minder snel inbranden.

Krijg je een systeemnotificatie binnen, bijvoorbeeld over een nieuwe update, dan staat daar nu in plaats van een generiek rond icoontje een Oreo-silhouet bij. Zo geeft Google de nieuwe versie van Android net wat meer eigen identiteit. De achtergrondkleur van je notificaties en snelle instellingen verandert tot slot automatisch van zwart naar wit, afhankelijk van de kleur van de achtergrond op je homescreen.

Overigens is het nog maar de vraag welke van deze features straks beschikbaar zijn voor andere Android-smartphones. Fabrikanten zijn niet verplicht om alle functies over te nemen, en maken vaak ook nog eens hun eigen aanpassingen aan het design. Grote kans dus dat de instellingen op jouw smartphone er straks toch weer anders uitzien.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu