2016 was een bijzonder jaar voor Android. Met een hoop nieuwe toestellen, apps en uiteraard Android 7.0 (Nougat). Maar ook ontploffingen, Pokémon, virtual reality en een nieuwe richting voor Google. Dit was Android 2016.
Lees verder na de advertentie.
Android 2016
Voor Android was 2016 bovenal het jaar van Nougat. Hoewel we begin dit jaar nog dachten dat Android 7.0 New York Cheese Cake of Nutella zou gaan heten, is Google toch voor een andere zoetigheid gegaan. Nu aan het eind van het jaar hebben echter nog maar weinig toestellen de nieuwste versie van het besturingssysteem ontvangen. Dit blijft een probleem voor Android en daar heeft 2016 helemaal niets aan veranderd. Kun je al wel met Nougat aan de slag, dan heb je nu onder andere een nieuwe splitscreenmodus, betere notificaties en een nieuw instellingenmenu.
Nougat is een belangrijke release voor Android, want het gaat nu een stuk beter met de beveiligingsupdates. Google stuurt deze maandelijkse updates tegenwoordig uit in losse onderdelen. De kritieke lekken in Android kunnen op deze manier sneller door fabrikanten worden getest en naar gebruikers worden uitgerold. Toch is op dit vlak nog veel verbetering nodig en hopelijk gaan we daar in 2017 meer van zien.
Allo, is it me you’re looking for?
2016 was ook het jaar waarin Google met maar liefst twee nieuwe communicatie-apps kwam: Allo en Duo. Allo is er om mee te chatten en Duo kun je gebruiken om videogesprekken mee te voeren. Inmiddels horen we niet zoveel meer over Allo. Hoewel de app nog wel gedownload wordt en er constant nieuwe sticker-packs uitkomen, lijken weinig mensen het daadwerkelijk te gebruiken. Niet zo gek als je bedenkt dat Google met de app niet alleen de concurrentie aangaat met andere zeer populaire chat-apps, maar ook zichzelf in de weg zit. Zo zou je bijna vergeten dat Google dit jaar ook nog Google Spaces heeft uitgebracht.
Lees ook: Duo review: Googles nieuwe videobel-app is simpel en razendsnel
De release van Allo was voornamelijk belangrijk door de eerste glimp van de Google Assistant. Binnen Allo kan deze nieuwe virtuele assistent bijvoorbeeld helpen met het vinden van bioscoopkaartjes of het zoeken naar afbeeldingen. Via Google Home en de Pixel-toestellen komt de assistent pas echt tot leven. Niet alleen kun je via deze apparaten meer vragen en vervolgens over dat onderwerp een gesprek voeren, maar bijvoorbeeld ook je entertainment besturen. 2016 zal op de kaart staan als de start van deze assistent en de rol die de AI in ons leven gaat hebben. Die rol zal in de komende jaren alleen maar groter worden, als er meer functies worden toegevoegd.
Want als Google nu ergens goed in is, dan is het wel kunstmatige intelligentie. Dit jaar stond in het teken van bijzondere trainingsmethodes. De tofste manier was hoe de AI zich heeft gestort op potjes van bordspel Go, om zo creatief denken te stimuleren. Met succes, want wereldkampioenen kregen het steeds moeilijker tot ze constant verslagen werden door de kunstmatige intelligentie. De meest opvallende manier om de AI te trainen was toch wel door het lezen van liefdesromans, om zo beter te worden in taal. Wedden dat de Google Assistant meer boeken heeft gelezen dan jij afgelopen jaar? Het nieuwe trainingsveld is nu de buitenaardse strijd in de strategische game StarCraft II.
Lees ook: Zo verbetert Google Android door het verslaan van Go-spelers
Made by Google
2016 was voor Google tevens een belangrijk jaar, omdat het bedrijf grote stappen heeft gezet om ook qua hardware wat te betekenen op de markt. Hoewel er al voorzichtig wat Google-producten beschikbaar zijn, zoals de Chromecast of Google Cardboard, is dat niets vergeleken met de lijn aan producten die het bedrijf in één keer op tafel heeft gezet. Dit deed Google met het ‘Made by Google’-evenement op 4 oktober. Hier werd niet alleen de definitieve Google Home onthuld, maar ook de Chromecast Ultra, Google Wifi en de Daydream View. De meeste aandacht was er uiteraard voor de Google Pixel en Pixel XL. Helaas zijn deze toestellen op dit moment nog steeds niet in de Benelux verschenen, maar ze kenmerken een keerpunt voor Google en Android.
Lees ook: Googles hardware-evenement draaide eigenlijk om software
Want met de Pixel heeft Google afscheid genomen van de geliefde Nexus-lijn aan smartphones. Naast de vele beroemdheden die in 2016 de laatste adem hebben uitgeblazen, zijn we stiekem ook wel een beetje droevig om het einde van deze fijne smartphonelijn. De sprong van Nexus naar Pixel is echter niet zomaar. Vanaf nu neemt Google het heft in eigen handen. Hoewel het bedrijf nog wel werkt met fabrikanten om deze toestellen te maken, zal enkel Googles naam op de toestellen staan. Een belangrijker verschil met Nexus is dat de Pixel een stuk meer premium is. Het toestel is duur en bevat de nieuwste technologie, bijvoorbeeld de uitstekende camera. Google heeft in 2016 hiermee duidelijk de eerste stappen gezet om steviger tegenover Apple te staan, door direct te concurreren met de iPhone.
Lees ook: Google bereidt zich voor op betere positie tegenover Apple
Smartphones
Naast de Pixel verschenen er uiteraard meer boeiende Android-smartphones in 2016. Zo startte Samsung het jaar direct goed met de Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge. Twee uitstekende Android-toestellen. Maar toen het bedrijf later met de Galaxy Note 7 kwam, ging het allemaal mis. Hoewel de Note 7 in bijna alles een fantastisch toestel bleek, was er een probleem met de accu. Door een productiefout kon elk toestellen vlam vatten en ontploffen. De nasleep bleek het grootste Android-drama van het jaar. Het toestel wordt nu niet meer gemaakt of verkocht, terwijl nog steeds bezig is om de laatste bezitters over te halen hun toestel in te leveren.
Er was gelukkig meer keuze naast Google en Samsung. Zo was dit het jaar van de modules, met de LG G5 en de Motorola Moto Z. Hoewel LG niet echt succes lijkt te hebben met zijn lade, waardoor extra functies aan de G5 toegevoegd kunnen worden, gaat Lenovo voorlopig wel verder met de Moto Mods. Googles antwoord op de modulaire smartphone, Project Ara, is dit jaar helaas wel gestrand. Andere opvallende toestellen waren de HTC 10, Moto G4, OnePlus 3(T) en Huawei Mate 9. En hoewel BlackBerry begin dit jaar nog stelde volledig voor Android te gaan, heeft het bedrijf inmiddels de handdoek in de ring gegooid. Daarvoor in de plaats komt volgend jaar Nokia weer om de hoek kijken.
Apps
2016 was ook qua apps een opvallend jaar. Onder andere door de introductie van Prisma. Met de prachtige filters zijn onze foto’s dit jaar in kunstwerkjes veranderd. En over filters gesproken: 2016 was het jaar waarin Instagram Snapchat voorbij heeft gestreefd door vlot nieuwe functies toe te voegen. Tevens heeft Instagram het goede voorbeeld gegeven door als één van de eerste grote sociale netwerken belangrijke stappen te zetten om ongewenste reacties te vermijden. Hierdoor blijft het platform voor iedereen een prettige plek. Daarnaast is Picasa van Google gestopt, maar Google Foto’s uitgebreider dan ooit. Het leukste app-nieuws aan het eind van het jaar was dat Netflix een offline modus heeft toegevoegd. Nu kun je onderweg zonder problemen Netflix-series bingewatchen, mits je accu het volhoudt.
En vergeet de games niet. Dit jaar stond uiteraard in het teken van Pokémon GO. Mensen zijn massaal de straat op gegaan om beestjes te vangen. Nog nooit eerder heeft een smartphonegame zo’n grote impact gehad. Ook waren we plots met z’n allen als een slang over de grond aan het glibberen met de multiplayergame Slither.io. Nintendo zette zijn eerste stappen op Android met Miitomo, terwijl we volgend jaar Super Mario Run kunnen verwachten. En uiteraard zijn we Clash Royale niet vergeten. Houd Android Planet in de gaten voor een top vijftien met de beste Android-games van 2016 om te zien of je nog wat gemist hebt.
Overige devices
Hoewel we qua smartphones en apps weinig te klagen hadden in 2016, was het geen topjaar voor Android Wear. Het besturingssysteem is op weinig nieuwe horloges te vinden, met uitzondering van de Asus ZenWatch 3. De beste smartwatch voor Android is op dit moment de Samsung Gear S3, die niet eens op Android Wear draait. Google heeft nog wel plannen voor het platform, want het lijkt erop dat het bedrijf in 2017 met twee eigen smartwatches komt waar Android Wear 2.0 op draait.
Hoewel de smartwatch een beetje stil ligt, blijft virtual reality alleen maar groeien. Naast dat HTC met een eigen dure vr-bril op de markt is gekomen, de HTC Vive, is er voor onze smartphones een nieuwe Gear VR verschenen. Ook maakt de al eerder genoemde Daydream View mobiele VR comfortabeler dan ooit. Alles is al snel comfortabeler als we het vergelijken met de vr-bril van LG voor de G5, maar waarschijnlijk is iedereen die alweer vergeten.
Ook voor Chromebooks was 2016 een goed jaar, want deze Chrome OS-apparaten krijgen de volledige Play Store en daarmee dus toegang tot alle Android-apps. Hoewel de uitrol van de Play Store nog erg traag gaat, krijgen toch steeds meer Chromebooks de app-winkel.
Ok, Google
Lange tijd stond Android bekend als het goedkope en wat sullige alternatief voor iOS. Hoewel dat imago al jaren niet meer klopt, heeft Google dit idee in 2016 volledig van zich afgeslagen. Er moet echter veel gebeuren om Android veiliger te maken. Daarnaast is de manier waarop nieuwe versies van het besturingssysteem uitrollen is nog trager dan hoe de laadbalk van Pokémon GO vooruit ging, toen afgelopen zomer constant de servers eruit lagen. Alle nieuwe producten die Google dit jaar heeft geïntroduceerd stralen kwaliteit uit. Van de kleinste details in Nougat, tot het premium design van de Pixel (XL).
Samen met de andere apparaten zoals de Google Home heeft Google in 2016 een sterke basis neergezet waarop voortgebouwd kan worden. Een basis die voornamelijk bedoeld lijkt te zijn om ons met de Google Assistant in gesprek te brengen. Zei het via Allo, de Pixel of Google Home, of om de assistent wat te doen te geven zoals met de Chromecast. Want hoewel Google dit jaar met meer hardware dan ooit is gekomen, is 2016 voor het bedrijf het jaar van kunstmatige intelligentie. En dat zal de komende jaren niet veranderen.
Lees het laatste nieuws over Google
- YouTube ziet er nu kleurrijker uit op de Chromecast met Google TV (1-12)
- Hoe zit het met privacy in Android Auto? (30-11)
- Oude smartphone? Binnenkort geen Chrome en Google Agenda meer (28-11)
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)